Min livret.
Du skal bruge (8 personer)
Sorte (eller brune) ris 1/2 pose
Spinatblade (eller rucola)
Forårsløg (eller porre) 1/2 bundt
Rødløg (råmarineres) 2-3 stk små eller 1 stort
Avocado (moses til “guacamole”) 1-2 stk
Ærter (blendes til ærtemos – de skal være optøede) 1/2-1 pose
Nødder 1/2 pose
Dressing (laves af olivenolie, sennep, salt, peber)
Søde kartofler (bages som fritter med flagesalt) 2 pakker
Brocholli (blanceres let) 1/2
Krydderurt 1/2 pakke
Tomater 1/2 pakke
Flagesalt
Olivenolie
Æblecider
Evt. sennep
Laurbærblade
Hele peberkorn
Honning (eller kokossukker)
Evt. kål 1/2
Evt. butterbeans
Evt. bær 1/2 pakke
Evt. passionsfrugt (skæres i kvarte)
Evt. solsikkespirer (vaskes og de sorte skaller tages af)
Så let er det
1. Kog sorte/brune ris efter anvisningen på pakken.
2. Marinér rødløg. Skær rødløg i tynde skiver og læg dem i en skål. Tilsæt æblecidereddike så det dækker halvt, en anelse kokossukker, et par laurbærblade og nogle peberkorn. Trækketid så længe, der nu er mulighed for det (derhjemme gerne et døgn eller mere). Opbevar i et patentglas og er lækkert tilbehør til både salater og kødretter.
3. De søde kartofler vaskes grundigt. Skær kartoflerne til tynde “fritter”. Hæld meget lidt olie over dem og drys godt med islandsk flagesalt. Fordel på 1 eller 2 bageplader. De må ikke ligge indover og røre hinanden. Skal ligge enkeltvis. Bages på 200 grader i ca 25 min. Hold øje med dem undervejs. De skal få farve og blive sprøde uden at blive sorte.
4. Kålen skæres fint i tynde skiver. Jo finere, desto bedre.
5. Tomaterne skæres i meget små tern.
6. Broccolien skæres i større buketter. Blanceres let (koges i vand ca 1 minut).
7. Porre/forårsløg skæres i tynde skiver.
8. Krydderurt hakkes fint.
9. Lav dressing. Kom æblecidereddike (1/2 dl), evt sennep (1 spsk), honning (1/2 tsk), salt og peber i et glas med låg og ryst det sammen. Tilsæt olie (1 dl) og ryst til en homogen dressing. Ryst godt og smag til.
10. Ærter blendes til puree/mos og fungerer som en dip til fritter og øvrigt.
11. Mos avokado til “guacamole”.
12. Serveres i en dyb tallerken. Hver laver sin skål. Byg skålen op ved at lægge sorte ris i bunden, dernæst hjørne med avocado, et andet med rødkål, et med spinat, et med søde kartofler osv. Drys til sidst med porre, mynte, put dressing på og strø til sidst med hakkede valnødder og blåbær.
Ceviche
Du skal bruge
100 g laks (kan også laves med Nuttolene, der ristes i Naturli et par minutter på panden)
1 tsk flagesalt
1 tsk kokossukker ELLER honning
1 citrusfrugt
½ mango
1 lille rødløg
¼ agurk
Lidt peber
1 spsk tørret chili
½ bundt frisk mynte eller koriander
Så let er det
1. Skær laksen i tern af ½ x ½ cm. Ikke større end det.
2. Krydr med salt, lidt peber og kokossukker ELLER honning.
3. Pres saften fra citrusfrugt udover. Vend det hele godt sammen og stil på køl.
4. Skrald mangoen og skær den i tern på max ½ x ½ cm. Ikke større end det!
5. Skyld agurken og flæsk den på langs. Skrab kernerne ud med en teske. Skær den i stænger og derefter tern på max ½ x ½ cm.
6. Pil rødløget og hak det fint.
7. Tag laksen ud fra køl og rør lidt rundt i den. Smag, om den mangler krydderier. Vend mangotern, agurketern, rødløg og chili i.
8. Skyld mynte, og lad dem dryppe af. Hak den fint, og vend den i blandingen.