Min livret.

Du skal bruge (8 personer)

Sorte (eller brune) ris 1/2 pose

Spinatblade (eller rucola)

Forårsløg (eller porre) 1/2 bundt 

Rødløg (råmarineres) 2-3 stk små eller 1 stort 

Avocado (moses til “guacamole”) 1-2 stk

Ærter (blendes til ærtemos – de skal være optøede) 1/2-1 pose

Nødder 1/2 pose

Dressing (laves af olivenolie, sennep, salt, peber)

Søde kartofler (bages som fritter med flagesalt) 2 pakker

Brocholli (blanceres let) 1/2 

Krydderurt 1/2 pakke

Tomater 1/2 pakke 

Flagesalt

Olivenolie

Æblecider

Evt. sennep

Laurbærblade

Hele peberkorn

Honning (eller kokossukker)

Evt. kål 1/2 

Evt. butterbeans

Evt. bær 1/2 pakke 

Evt. passionsfrugt (skæres i kvarte)

Evt. solsikkespirer (vaskes og de sorte skaller tages af)

Så let er det

1. Kog sorte/brune ris efter anvisningen på pakken.

2. Marinér rødløg. Skær rødløg i tynde skiver og læg dem i en skål. Tilsæt æblecidereddike så det dækker halvt, en anelse kokossukker, et par laurbærblade og nogle peberkorn. Trækketid så længe, der nu er mulighed for det (derhjemme gerne et døgn eller mere). Opbevar i et patentglas og er lækkert tilbehør til både salater og kødretter. 

3. De søde kartofler vaskes grundigt. Skær kartoflerne til tynde “fritter”. Hæld meget lidt olie over dem og drys godt med islandsk flagesalt. Fordel på 1 eller 2 bageplader. De må ikke ligge indover og røre hinanden. Skal ligge enkeltvis. Bages på 200 grader i ca 25 min. Hold øje med dem undervejs. De skal få farve og blive sprøde uden at blive sorte. 

4. Kålen skæres fint i tynde skiver. Jo finere, desto bedre. 

5. Tomaterne skæres i meget små tern. 

6. Broccolien skæres i større buketter. Blanceres let (koges i vand ca 1 minut).

7. Porre/forårsløg skæres i tynde skiver.

8. Krydderurt hakkes fint. 

9. Lav dressing. Kom æblecidereddike (1/2 dl), evt sennep (1 spsk), honning (1/2 tsk), salt og peber i et glas med låg og ryst det sammen. Tilsæt olie (1 dl) og ryst til en homogen dressing. Ryst godt og smag til.

10. Ærter blendes til puree/mos og fungerer som en dip til fritter og øvrigt. 

11. Mos avokado til “guacamole”. 

12. Serveres i en dyb tallerken. Hver laver sin skål. Byg skålen op ved at lægge sorte ris i bunden, dernæst hjørne med avocado, et andet med rødkål, et med spinat, et med søde kartofler osv. Drys til sidst med porre, mynte, put dressing på og strø til sidst med hakkede valnødder og blåbær. 

 

Ceviche

Du skal bruge 

100 g laks (kan også laves med Nuttolene, der ristes i Naturli et par minutter på panden) 

1 tsk flagesalt

1 tsk kokossukker ELLER honning

1 citrusfrugt

½ mango

1 lille rødløg

¼ agurk

Lidt peber

1 spsk tørret chili

½ bundt frisk mynte eller koriander 

Så let er det

1. Skær laksen i tern af ½ x ½ cm. Ikke større end det. 

2. Krydr med salt, lidt peber og kokossukker ELLER honning.

3. Pres saften fra citrusfrugt udover. Vend det hele godt sammen og stil på køl.

4. Skrald mangoen og skær den i tern på max ½ x ½ cm. Ikke større end det!

5. Skyld agurken og flæsk den på langs. Skrab kernerne ud med en teske. Skær den i stænger og derefter tern på max ½ x ½ cm. 

6. Pil rødløget og hak det fint.

7. Tag laksen ud fra køl og rør lidt rundt i den. Smag, om den mangler krydderier. Vend mangotern, agurketern, rødløg og chili i. 

8. Skyld mynte, og lad dem dryppe af. Hak den fint, og vend den i blandingen.